Byg selv din sauna

Du kan sagtens bygge din egen sauna, hvis du er lidt fiks på fingrene. Hos SaunaTræ hjælper vi mange af vores kunder med hele eller udvalgte dele af processen med at få tegnet og bygget deres sauna, og her på siden får du vores bedste råd til byggeriet. Vi hjælper dig også gerne med en udregning på, hvad det koster at bygge en indendørs eller en udendørs sauna.

Kom godt i gang

Godt begyndt er halvt fuldendt, siger det gamle ordsprog, og det er også sandt, når du skal bygge din egen indendørs eller udendørs sauna.

Begyndt med at få et overblik over saunaens elementer og tegn grundplanen for din sauna i den rigtige målestok.

Herunder klæder vi dig på med vigtig viden til processen med at bygge din DIY sauna. Du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis du har uddybende spørgsmål. Vi er kun glade for at hjælpe, og vi kan også hjælpe dig med processen, hvis du ikke vil lave det hele selv.

Hovedelementerne i din saunas opbygning

Lige meget om du vil bygge en indendørs sauna i eksisterende rammer eller en udendørs sauna, hvor du bedre kan bestemme målene selv, så er hovedelementerne i saunaens opbygning de samme:

  1. Den indre beklædning:

    Allerinderst har vi saunapanelerne eller den indre beklædning. Vælg træ efter, om du er til de lyse nordiske farver i asp eller de varmere saunafarver i rødel og termoasp. Sørg også for at sætte dig ind i, hvordan træet dufter og udvikler sig med tiden, når saunaen bliver brugt.
    Det er meget vigtigt, at du vælger træ, der er behandlet til brug i saunaer. Træet skal kunne klare meget høje temperaturer og svingende luftfugtighed.
    Se udvalget af saunapaneler her

  1. Dampspærre:

    Lige meget om du bygger en indendørs eller udendørs sauna, så er det vigtigt, at du monterer alufolien, inden du opsætter saunapaneler. Alufolien sørger både for, at varmen bliver i saunaen, samtidigt med at den forhindrer fugt i at trænge ud i resten af bygningens konstruktion. Husk også forskallingsbrædder mellem alufolien og saunapanelerne, så der er luftcirkulation.

  1. Ramme og isolering:

    Herefter har du rammen og isoleringen, der sørger for, at din sauna kan holde på varmen. Det er rammens konstruktion, der bestemmer tykkelsen af isoleringen.

  1. Den ydre beklædning:

    Bygger du en udendørs sauna, kan du lege med udtrykket på den yderste beklædning. Skal det for eksempel matche til husets byggestil? Bygger du en indendørs sauna, er der mindre overflade at lege med det ydre design på, men måske skal indgangspartiet matche et poolområde?

Vær dog opmærksom på, at støder en eller flere af saunaens flader op i mod uisolerede vægge eller undersiden af et tag, så skal du medregne et godt ventileret luftrum (20-45 mm bredt) mellem saunaens yderside og væggen/undersiden af taget.

SaunaTræs bedste råd til din DIY sauna

Nu har vi været omkring den grove opbygning af saunaen fra inderst til yderst. Nu får du vores liste med de punkter, du skal tage stilling til, når du vil bygge din egen indendørs eller udendørs sauna.

  1. Størrelse og form på din sauna

    I forhold til varmefordelingen er en kvadratisk sauna det bedste valg. Aflange og smalle grundplaner skal du helst undgå, da varmen fordeler sig mindre godt i et rum med den udformning.

    Størrelsen på din sauna afhænger selvfølgelig af, hvor mange, der skal bruge den. En god tommelfingerregel er dog, at en god størrelse til en familiesauna er omkring 4-6 kvadratmeter. For eksempel to gange tre meter.

    Saunavæggene er normalt cirka 95 – 145 mm tykke, hvis de er beklædt på begge sider. Er saunaens vægge derimod fastgjort til en eksisterende væg, er de normalt omkring 45-75 mm tykke.

    Højden på saunaen bør ikke være mere end 2150 – 2250 mm, hvilket er lavere end i et normalt rum. Dette er igen for at give den mest optimale varmefordeling.

    De samme anbefalinger gælder, hvis du overvejer en infarød sauna.

  2. Placering af døre og vinduer.

    Døren til saunaen fungerer oftest bedst i rummet, når den er placeret i den længere væg. Vælg den størrelse, som passer bedst til pladsen.

    Du kan sagtens installere vinduer i din sauna, hvis du er så heldig at have en smuk udsigt at kigge ud på. Vinduer kan også være praktiske i et indendørs poolområde, så forældre fx kan holde øje med børn i poolen.

    For både døre og vinduer gælder det, at glasset skal være hærdet. Det er fem gange stærkere end almindeligt glas, og skulle det ved et ekstremt uheld alligevel gå i stykker, så smuldrer det, så det ikke er til fare for bare fødder og lignende.

    Se vores udvalg af saunadøre her

  3. Valg og placering af saunaovn

    Saunaovnen er ikke kun den varmekilde, der opvarmer din sauna. Den er også muligheden for at tilføje et særligt udtryk til din byg selv sauna, da der findes så mange varianter. Du kan starte med at tage stilling til, om det skal være en brændefyret ovn eller en elektrisk ovn. Der er fordele og ulemper ved begge dele, men vores kunder er oftest ikke i tvivl om, hvad de foretrækker.

    Ser udvalg af vores saunaovne her

    I forhold til saunaovnens placering er det altid den bedste løsning at installere den mod en væg, der har fuld højde. Sørg for at følge instruktionerne, der følger med ovnen, så du tager højde for den nødvendige sikkerhedsafstand og en eventuel beskyttelsesplade, der reducerer den påkrævede sikkerhedsafstand til ovnen.

  4. Bænkene er vigtige i din byg selv sauna

    Saunaens bænke er vigtige elementer, for det er her, du skal nyde varmen i din sauna, når den står færdig. Vælg træ, der er behandlet til at blive brugt i en sauna, så du ikke får bænke med splinter eller risiko for udslip af harpiks. Det kan give nogle forfærdelige nærkontaktoplevelser i varm tilstand!

    Der findes ikke en standarddybde på en saunabænk, for den skal tilpasses efter din sauna og dit behov. Dybden på bænke ligger typisk fra 400mm op til 600 mm, men har du plads, så kan du skabe en mere luksuriøs oplevelse ved at lave dem op til 600-1000 mm dybe.

    I forhold til længden er det igen din saunas mål, der afgør det, men har du mulighed for at bygge en bænk i fuld ”liggelængde”, skal du bestemt gøre det. Det er skønt at kunne ligge fuldt udstrakt i saunaen, og det kræver typisk minimum 1900 mm. Bænkens højde over gulvniveau er oftest mellem 400 og 800 mm over gulvniveau.

    Sørg også for at tænke ryglæn og eventuelt hoved- eller fodstøtte ind, når du bygger saunaen. Der er mange forskellige kreative måder at øge komforten på. Du kan finde inspiration i nogle af de mange saunaer, der er bygget med vores hjælp.

    Se udvalget af vores bænkbrædder her

  5. Gulvene

    Gulvene i saunaen kræver en slidstærk overflade, og det kan både være klinker, vinylgulv eller saunatræ, alt efter hvad I foretrækker.

  1. Vælg den rette belysning til din byg selv sauna

    Belysningen i saunaen er en af de elementer, som virkelig kan forandre det færdige udtryk. Der findes virkelig mange flotte løsninger i forskelligt træ til væglamper, mens LED-lys på strips kan give et flot lys i kanterne af saunaen eller fx under bænkene.

    Belysningen skal både fungere praktisk, samtidig med at det fremhæver designet og gør saunaen smuk og hyggelig.

    Som med træbeklædningen i saunaen er det naturligvis essentielt, at den belysning, du vælger, kan tåle de høje temperaturer samt den skiftende luftfugtighed.

    Se udvalget af vores saunabelysning her

  2. Ventilation af din sauna

    Det fungerer bedst, hvis du sørger for, at saunaen bliver ventileret fra det rum, som saunadøren åbner fra. Det rum skal blot ventileres normalt – som for eksempel et badeværelse.
    Indløbsventilen placeres bedst i gulvniveau et sted under eller ved siden, hvor saunaovnen er monteret.
    Udløbsventilen placerer man normalt så langt som muligt fra indløbsventilen. Det vil sige, at du skal finde et sted i modsatte side af saunaen og højere oppe.

Vi håber, at du kan bruge vores gode råd til dit saunaprojekt. Har du spørgsmål, vejleder vi dig gerne.

Du er altid velkommen til at kontakte os